3.9.07

Teknisk betraktninger
Innhold:
- jostein.berre.info
- sikkerhet
- testing
- kjepphest

Forhold på http://jostein.berre.info
Teller
Telleren til til venstre er hentet fra Statcounter.

Google

Google har en rekke gratistjenester. Google Docs synes jeg er genial for webpublisering. Dette dokumenter er skrevet i Google Docs. Da er du ikke avhengig av klienter og får ikke problemer med at forskjellige klienter formaterer forskjellig. Det er enkelt å lagre unna lokalt eller klippe og lime over til lokale klienter for alternativ publisering uten av formatering forkludres nevneverdig. Siden jeg skriver alt som bli lagt ut på denne tjenesten, kan du følge med på endringer ved hjelp av RSS-feed .


Søkemotor

Søkemotoren som er brukt er en gratistjeneste fra FreeFind. Men etter hvert som stoffet på hjemmesiden er Google Docs, er det publisert i den integrerte tjenesten "Blogger" som har en fortreffelig søkefunksjonen. Søkemotoren FreeFind er fjernet fra forsiden, men beholdt i en underside for andakter



Sikkerhet
Antivirus

Har du en PC som ikke er virusbeskyttet, eller har du et gammel antivirusprogram som ikke har fått ny informasjon om virus på en god stund.Antivirusprogramvarene slutter tilsynelatende aldri å fungere, men når lisnesen er utgått, slutter den å hente ned virusinfomasjon. Da vil det mest sannsynlig gå galt før eller senere. Det er stadig viktigere med god virusbeskyttelse. Antivirus Grisoft(AVG) utgir gratis antivirus programvare med automatisk oppdatering for forsvar mot nye virus. Sett f.eks. programmet på daglig scanning og ukentlig oppdatering av virusinformasjon på tidspunkt du mest sansynlig har PC'en påslått. Lykke til.

Antispyware

Det finnes programvare som har til henter informasjon fra den PC'en den er installert. Denne informasjonen blir gjerne solgt videre eller brukt for å sende deg reklame som er speialtilpasset deg som bruker. Adaware et et produkt du kan laste ned gratis for å sjekke om du har slikt installert på din PC. Det kan lønne seg å kjøre denne med jevne mellomrom. Jeg bli i alle fall overrasket over hva som lå på min maskin.


Antispam Mange opplever det som et problem at innboksen oversvømmes av unyttig, ja til tider usømmelig og slibrig e-post som du ikke har bedt om å få. Dette er såkaldt SPAM-post (søppelpost). En definisjon på SPAM-post er primært uønsket, elektronisk reklame som sendes til en stor mengde mottakere samtidig.

Definisjon
http://mail-abuse.org/standard.html

Hvordan unngå SPAM-post?

Det er hovedsakelig tre ting som enklest sikrer sin PC.

  • Bruk Internet brannvegg. De nyeste operativsystemer som Windows XP og Linux-distrubusjoner (som f.eks. Mandrake og RedHat) har innebygget brannvegg. Denne er det bare å akivisere for å sikre deg mot intrengere
  • Få den PC sikkerhetsoppdatert. Windows har funksjonen windowsupdate som du kan stille inn til automatisk sikkerhetsoppdatering av PC. Eldre windowsversjon er ikke fult så automatisert, og Windows 95 lar seg ikke oppdatere i det hele tatt lenger
  • Bruk Antivirus -programvare. Se ovenfor.

For mer interesserte, kan man bruke nedenstående tips og råd. De kan være litt vanskelig å holde rede på, og kan til dels kreve litt for mye av en vanlig PC-bruker. Blant slike råd har vi rådene til Samferdselsdepartementet som også finnes på sidenen til Post, og teletilsynet, eller på sidene til IT-avisen: http://itavisen.no/art/1301826.html?fm=nbh

  • Du må ikke åpne mistenkelig e-post. Slett slik e-post.
  • Vær svært forsiktig med innkjøp på grunnlag av masseutsendt e-post. Det er her spammerne tjener pengene sine.
  • Vær forsiktig med å legge igjen din e-postadresse på websider, nyhetsgrupper, chat-kanaler og lignende. Undersøk først betingelser og seriøsitet.
  • Ikke spre e-postadressen din ukritisk til mange. Bruk flere e-postadresser, for eksempel en i jobbsammenheng, en annen i kontakt med venner og en tredje for dem du ikke kjenner.
  • Ikke bruk automatisk svar i e-postprogrammet. Ved bruk av automatisk svar forstår spammerne at e-postadressen er i bruk.
  • Ikke benytt funksjonen for forhåndsvisning av e-post.
  • Ikke spre dine venners e-postadresser. Skjul mottakeradressene når du sender e-post til flere på en gang. Ikke videresend kjedebrev.
  • Skaff deg oppdatert spamfilter og virusfilter, enten på egen maskin eller via Internetleverandøren din. Last også ned gratis oppdateringer for operativsystemet ditt fra Internett så ofte som mulig, med tanke på nyoppdagede sikkerhetshull.
  • Hold deg løpende oppdatert via aktuelle nettsteder, lær om hvordan spam, virus og lignende virker.
  • Benytt brannmur som gir beskyttelse mot uønskede inntrengere fra Internett.

Andre steder med tildvarende råd:

http://www.digi.no/php/art.php?id=91092&f=katnav

SPAM-filter
Internettilbyder (ISP) tilbyr vanligvis filtrering for SPAM. Det er også mulig å installere programvare lokalt på PC. E-postkleienter har regler for filtrering av e-post. Regler kan opprettes manuelt for sperring av kjent slag. I e-postklienten Outlook, kan du benytte deg av funksjonen Useriøs e-post for å unngå e-post fra uvedkommende. Man slipper i hvert fall å irritere seg over den. Klikk på Ordne på verktøylinjen, og du får opp boksen Organiseringsmåter for Innboks. Her kan du lage regler for å legge e-post i Slette-mappen eller en mappe for Useriøs e-post.
Flere lenker:

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=55989

http://www.msn.no/computing/antispam/Default.asp?Ath=f


Din IP-adresse
Adressen du kommuniserer fra på internett kan du se hvis du klikker her. (http://home.no.net/josteib/doc/tec/IP.shtml)


Profesjonalitet
Når noen som ikke jobber med "datagreier" spør hva jeg jobber med, svarer jeg gjerne "datagreier". Det holder som regel i massevis, alt etter hvem som spør, og hvor mye datainteressert vedkommende er. Av og til må jeg parere med å spesisfisere nærmere for ikke å bli stilt til ansvar for alt innen data. Da sier jeg at jeg jobber med "Exchange", og vi snakker om noe helt annet. Exchange er en tjener for håndtering av e-post.

Ingen kommentarer: