Her er en presentasjon av mine sykler. Sykler har en tendens til å bli temmelig modifisert i forhold til original tilstand, så det er greit å ha det dokumentert.
Tanken er å notere litt egne erfaringer om sykler, sykkeldeler og sykkelmekking. Sykkelmekanikk er stort sett enkelt, men av og til må det litt 'reverse engineering' til, da er det på tide med litt dokumentering igjen. Ellers er det masse fint som allerede ligger på internett, f.eks retting av sykkelhjul, men bygging av sykkelhjul har jeg f.eks. ikke funnet.
Sjekk trimmedagboka for aktivitetsnivå og referat fra deltagelse i styrkeprøven 2008 .
Mine nåværende sykler
Påsatt klipspedaler, flaskeholdere, computer, lykter og pumpe. Etter hvert også nytt hjulsett.
Den mest merkbare positve erfaringen så langt er comfort. Overraskende behagelig sete og styre. Jeg har en tendens til å dovne bort i hendene, men denne har fine knekk i styret som fugerer fint for meg. Fine og tette sprang mellom girutvekslingene. Og ikke minst, jeg kan stille sete langt nok ned. Joda, ikke så dumt med ei ramme som passer. Jeg mistet faktisk lufta i framdekk etter 250 km. Det synes jeg er litt tidlig, men jeg var sikkert uheldig. Noen andre detaljer er at jeg ikke er 100% imponert over sammenskruing av sykkelen. Stem var alerede løs i butikken, og mekaniker skrudde til. Den løsnet igjen etter få km, men har holdt etter at jeg selv skrudde til. Refleks på styre var montert slik at den hemmet bremsing. Lagret på nav på hjul var strammet så hardt at den rullet dårlig. Etter 750 km og 15 dager etter kjøpsdato røyk ei eike på bakhjul. Birk sport fikset hjulet gratis samme dag mens jeg ventet. Etter tre dager og 100 km til røyk eike nr. 2. Det var like før deltagelse i Trondheim - Oslo, og jeg valgte derfor å ikke bruke denne sykkelen da jeg ikke kunne stole på bakhulet. Like greit, for det viste seg at etter ytterligere 60 km røk den tredej eika. Da fikk jeg nytt eikesett. Da gikk det 472 km til ei eik røyk på samme sted som første gang og jeg fikk nytt hjul med shimanonav bak på garantien. Heldigvis for meg yter Birk Sport ett års garanti på sykkelen. Etter ett år fikk jeg brukt denne sykkelen på sykkelrittet "Tronheim - Oslo". Da røk det ei eike under rittet igjen. På Kvitfjell var Birk sport stasjonert med servicepersonell, men hadde ikke eiker til deres eget bakhjul. Det synes jeg var litt dårlig. Men det skyldes jo deres eget roedor felgen-opplegg med egen polakkproduserte bakhjul. Når det gjelder hjul, har jeg derfor ikke noe mer tillit til Birk Sport. Jeg har kjøpt et nytt Aksium-sett på Spinn sykkelshop i Sandnes. Disse har vist seg å ha en helt annen holdbarhet. Jeg har syklet mange ganger så langt, og det er ennå ikke antydning til skjevhet i hjulene.
Mine forhenværende sykler
Yosemite Wapama. 3 x 6 gir. Kjøpt på Biltema 08.08.2003 for 890,-. 30. juni 2006, etter 2,5 sesonger, hadde den gått ca 6500 km og kranklager var utslitt og navaksel på bakhjul knekt. Hva skal man si? Man får hva man betaler for.
DBS offroad 1990-modell har vært en utrolig robust sykkel. Det er den første sykkelen jeg kjøpte ny. Den har egentlig ennå ikke avgått med døden selv etter anslagsvis 20 000 - 30 000 km bak seg. Felgen på bakhulet sprakk de første leveårene, men det skyldes nok tung oppakning på en 7 dager tur hvorav en stubbe var anleggsvei med særdeles grovkornet svensk "skøttistein". Nå er sykkelen gitt bort til lillesøster oppjustert med mindre slitt kranklager fra Wenches kasserte treningsracer og hjul fra nyere Europrissykkel.
DBS treningracer, 10 gear, fra 80-tallet var temmelig rustangrepet da jeg fikk overta den etter Wenche. Hulene var særdeles dårlige, og det hjalp ikke noe særlig med nytt brukthjul. Mulig det skyltes bruk av sidevesker. Det gav nok skjev belastning på bakhul.
DBS treningsracer, 5 gear fra 70-tallet. Denne har også utrolig mange km bak seg. Jeg kjøpte denne brukt av storebror Knut på midten av 80-tallet. Knut kjøpte den tilbake på 90-tallet og ramma er delvis sveiset om til annen konstruksjon.
DBS apache var min første sykkel kjøpt brukt med vanlig sete i stedet for apachesete. Det var en sykkel som fikk kjørt seg. Førs var den kjent for at bakskjermen skranglet, siden ble den kjent for at kilometerstanden på sykkelspeedometeret var høyt. Etter hvert var det gjentagende problemet at hjulene støtt og stadig ble til åttetall.
OK, egentlig er det en trehjulsykkel som var min første sykkel, men det er ikke alt jeg er like kry av å fortelle om. Gjentagende sveiseobjekt.
Familiens øvrige sykler
Nija sixty-one, 18girs offroad tilhørende Wenche. Dette er familiens nest gamle og mest slitte sykkel. Men Wenche ønsker seg ikke ny, bare en stillbar stem (22mm/11cm).
Malabike, engirs sykkel tilhørende Tomas
Yosemite, engirs sykkel tilhørende Eskil
Yosemite Soda Spring, 21girs sykkel tilhørende Kristoffer. Fuldempa 24''
Yosemite Washburn, engirs sykkel tilhørende Andreas. Fulldempa 20'' (1540mm).
Yosemite Rock climber, 5girs sykkel tilhørende Daniel. Fulldempa 20'' (1470mm).
Sykkeldeler
Klipspedaler og sykkelsko har jeg nå litt erfaring med. Jeg har til stadighet blitt påminnet om å anskaffe meg dette da det etter sigende skulle ha formidabel nytte. Dette har drøyd på grunn av pristerskelen i forhold til logisk nytte. Etter noen dagers erfaring er fremdeles min konklusjon at vanlige pedaler med bøyle og reim er et greit alternativ med marginale forskjeller for den som ikke er med i temporitt.
Sykkelbriller fikk overrasket god nytteeffekt på meg da jeg prøvde dem. Mindre svette renner i øynene og masse ubehag unngås.
Sykkelcomputer er fint, men når du vet distanse tid og fart, trengs egentlig ikke noe mer informasjon. Det kan synes interessant med tendensinformasjon i forhold til gjenomsnittfart, men det er uansett trasé og værforhold som bestemmer fart. Pulskolokke synes jeg er mer egnet for å få kontroll på innsatsnivå.
Sykkelklær er viktig. Midt på sommeren, når det er rundt 20 varmegrader, er det ganske greit. Da gjelder kortbuks og kortermer. Men når gradestokken kryper ned mot fem varmegrader, gjelder helt andre forhold. I 7,5 grader, oppholds, delvis sol og kraftig motvind,er det påkrevet med skoovertrekk og jakke for å holde varmen.
Mekking
Sykkelen fra XXL hadde veldig stor rullemotsand på hjulene. Dette er det imidlertid ikke så vanskelig å justere på. Det er bare å slakke på lagrene i navet til det snurrer lett. Det må imidlertid ikke slakkes så mye at det blir slarkete
2 kommentarer:
ma sjekke:)
det jeg var ute etter, takk
Legg inn en kommentar