12.12.12

Varsellampe for glødeplugger lyser svakt og bilen starter ikke

For et par år siden hadde jeg samme symptomet. Da googlet jeg og fant tips i en diskusjonstråd om at det var relé 109 som var årsaken. Jeg loddet i henhold til tipset og problemet har uteblitt til nå. Siden jeg i farten ikke fant igjen tipset, skriver jeg dette innlegget i tilfelle det kan være andre til hjelp.

Feilsymptomene på min VW Caravelle TDI 1997 model T4, er i dette tilfellet hovedsaklig glødelampe lyser svakt når jeg vrir nøkkelen, men den slokker aldri. Når jeg vrir nøkkelen videre for å starte, dras motoren rundt, men den starter ikke selv om motoren er varm. Under kjøring kan motoren daue av og kanskje stoppe helt. Mens motoren dabber av og mister turtall, kan både ladelampe og glødelampe lyse. Hvis den stopper helt går det typisk et par minutter før glødelampe oppfører seg normalt og bilen starter. Stort sett går bilen feilfritt, men plutselig og når du minst venter det, feiler den igjen. I mitt tilfelle får vi til slutt ikke start og bilen blir stående i garasjen.

Jeg ringer merkeverksted, men de har ikke erfaring med symptomet og må eventuelt utføre diagnose for å finne feilen. Men frakting av bil har jeg ikke så lyst til i snøkaoset. Personen som eventuelt har mest erfaring er tilfeldigvis på ferie. Jeg ringer videre til andre som jeg vet har peiling og får tre konkrete tips, men ingen vedrørende relé 109. Da de ikke har noe annet enn relé 109 på lager, kjøper jeg dette, setter det inn og bilen går som ei kule igjen. Ikke spør meg hva relé 109 gjør, men det står 109 på og er plugget inn i sikringsboksen under rattet på bilen.

Et av de andre tipsene jeg fikk, var gløderelé. Og det høres kanskje logisk ut, hadde det vært åpenbart at det var gløding den manglet. Det er ikke til å stikke under stol at hun som solgte meg reléet ikke hadde så stor tro på meg heller, for hun poengterte at jeg ikke kunne bytte reléet når jeg først har prøvd det. Men 242 kroner er heller ikke all verdens risiko når man først skal ha bil :)

Ingen kommentarer: