14.12.08

Jostein rømmegrøtside

Jostein rømmegrøtside
Ingredienser:
  • 6 (12) dl seterrømme
  • 12 dl hvetemel
  • 2,4 l H-melk
  • 1,5 ts salt
Tilbehør:
  • sukker
  • kanel
Fremgangsmåte:
  • kok opp rømmen under omrøring på 500w eller 7/10 effekt
  • Fortsett koking under lokk på 250w eller 2/10 effekt i 2 minutter
  • tilsett 100g av melet pr beger (3dl) rømme og rør til smøret pipler frem
  • skum av smørret og hold det varmt
  • tøm rømmen over til en større kasserolle og unngå å få med skove (brent rømmevelling) (Tidsbesparende med forhåndsvarmet melk her)
  • spe med melken og tilsett resten av melet. Effekt ikke over 1000w eller 5/10 effekt på stor plate
  • rør til grøten er jevn og la den koke i 5 minutter
  • hvis det er behov for å spe på med mer mel etter hvert, bør du koke i 10 minutter etterpå
  • smak den til med salt og server den med smøret, sukker og kanel på

Kommentar:
Kommentarene nedenfor er en samling av egne erfaringer. Det er greit å prøve å ikke gjøre samme feil flere ganger.

Mengde med rømme
Oppskriften over gir nok til familie med 6 små barn. Mengden rømme endres etter smak og behag. Lite rømme gir også en rimeligerer hverdagsgrøt da rømmen er det meste kontnadrivende for denne matretten. Mye rømme kan fort bli for sterkt for den som ikke er vandt til rømmegrøt, eller for de aller minste.

RømmefedtDet er viktig at rømmen er skikkelig varm før du har i mel. Hvis du rører i rømmen under oppvarming. Må den være mer gjennomvarmet før den begynner å koke. Dermed er den reelle varmen til slutt maksimal. Etter at melet er hatt i, må vellingen bearbeides til vellingen svømmer i fett. Dette er litt "arbeidsomt" men avgjørende for å få ut feita.

Oppvarming av melkDen store kaserollen som du tømmer rømmen over i, kan godt inneholde nesten all melke som har stått til oppvaming på 1/5 varme. Dette er meget tidsbesparende. Hvis den brenner seg, er det ikke spesilelt besparende. Derfor kan det være lurt å ikke koke grøten i samme kasserolle som melken ble varmet opp i. :)

Koking
For at det ikke skal bli så mye klumper i grøten, er det ikke lurt å tømme melet i grøten. Da har du bedre kontroll over at det kommer litt om gangen hvis du bruker neven til å drysse. Behold omtrent grøttykkelse ved å veksle ofte mellom å tilsette mel og melk. Når du er ferdig med tilsetting, erstatt vispen med grøtsleiv. Det må nesten være halv effekt på platen for å opprettholde koking på en såpass stor grøtmengde som ovenfor.

Mandel i grøten
Til jul er det fra mitt opphav tradisjon med mandel i rømmegrøt. Dette er svært populært blant barna siden det tilfaller presang til finner av mandel. Her er det visse regler som gjelder. Det er ikke så kjekt hvis det år etter år der den samme som får mandel. Hos oss er det også vanlig at den minste får grøt først, og de største sist. Når det samtidig intreffer den regelen at i den 2. eller 3. porsjonen havner mandelen, bør man rotere på rekkefølgen det øses opp.

-Jostein

Ingen kommentarer: