1.9.07

Matoppskrifter

Innhold

Fløtesaus
Ingredienser:
  • 4 dl kraft
  • 3 ss hvetemel
  • 2 dl fløte/melk
  • salt
  • hvit pepper
Fremgangsmåte. Kok ut langpannen og sil sjyen samt kraften kokt på innmat. Kok opp kraften og tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. La sausen småkoke i ca 5 minutter. ha i fløte/melk og smak til med salt og pepper.
Kilde: Norsk kylling AS

Kalkun
Tilberedningstips:
Til kalkunen på et kjølig sted i 1/2 - 1 døgn. Hurtigmetode: Ta kalkunen ut av posen og legg hele fuglen i kaldt vann. Under tiningen tas posen med innmat ut. Skyll og tørk fuglen både inn- og utvendig og gni litt salt og krydder på innsiden. Løk og epler fylt i bukhulen setter en ekstra god smak både på kjøttet og kraften. Bind opp fuglen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Innmaten hakkes, brunes i panne og kokes kraft på. Det hele siles før det ispees sausen.
Dersom fuglen fylles med stuffing, fylles hulrommene bare 3/4 fullt og åpningen lukkes f.eks med bomullstråd. Knyt hyssingen rundt benknokene og stram til. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
Legg den på rist over langpanne eller direkte på pannen. Ha eventuelt litt vann i pannen og drypp kalkunen under steking. Beregn steketid ca 40 minutter pr. kg ved 160°C. Ved bruk av aluminiumfolie berenes noe lengre steketid. Kontroller med en kniv på innsiden av låret ved benet om kalkunen er ferdigstekt. Kjøttkraften skal være blank. Forøvrig er det nyttig å følge ovnens anvisning for steking av kjøtt.

Oppskjøring:
La fuglen hvile i minst 20 minutter før oppskjæring. Den kan serveres hel med bryststykkene fedige oppskåret i skiver. Skjør filetene løs langs hele brystbene og hvert bryststykke skjæres i 1/2 cm tykke skiver som deretter legges tilbake på skroget. Ved annen gang servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp

Servering:
Kalkunen kan serveres enten varm eller kald. Varm kalkun serveres gjerne med saus eller sjy, grønnsaker (f.eks rosenkål eller blomkål), epler, druer, ananas, svisker etc. Velg mellom ris, kokte poteter, potetsalat eller waldorfsalat. Som tips til saus kan det anbefales fløtesaus, peppersaus eller provencesaus.

Tips til restemat:
Plukk kalkunen ren for kjøtt. Dette kan fryses. Brukes til salatkjøtt, taco, pizza eller brunes i panne sammen med bacon, sopp og kalde kokte potete. Lettvindt og godt.
Kilde: Norsk kylling AS

Krydderkake
Ingredienser:
  • 1 kg hvetemel
  • 700 g sukker
  • 1 l kefir
  • 4 ts natron
  • 4 ts kanel
  • 4 ts malt nellik
  • 2 ts malt ingefær
Fremgangsmåte:
Bland alt godt sammen i en kjøkkenmaskin og hell røren over i en smurt langpanne og stek kaken midt i ovnen på 200°C i ca 35 minutter.

Lasagne
  • 1200g kjøttdeig
  • 340g mais
  • 480g hakkede tomater
  • 1 liter melk
  • 4ss mel
  • 1 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 pakke pastaplater
  • 1 pose revet ost

Kjøttdeigfyll: Kjøttdeig stekes. Mais med veske og hakkede tomater tilføres
Saus: melk og mel røres under oppkok i 10 minutt til den blir litt tykk. Smak til med salt og pepper
Fremgngsmåte: Ett lag med saus i bunnen av langpanne. Deretter ett lag med pastaplater og et lag med kjøttdeigfyll. Etter to eller tre lag, avsluttes med et lag saus og et lag revet ost på toppen. Stekes i midterste rille på 200°C i 20 minutter.


Marmorkake
  • 300 g margarin
  • 4 dl sukker
  • 4 egg
  • 2,5 dl melk
  • 8 dl hvetemel
  • 2 ts bakepuler
  • 4 ss kakao
Fremgangsmåte:
  • rør margarin og sukker hvitt
  • rør inn ett egg om gangen
  • bruk en slikkepott eller ei sleiv til å rør inn melet med
  • tilsett melk og mel blandet med bakebulver
  • rør det hele sammen
  • fyll halvparten av røra i ei avlang form med bakepapir
  • rør kakao i resten av røra og hell den over den lyse røra i formen
  • stikk slikepotten dypt ned i formen og trekk den gjennom røra for å lage mormorert mønster
  • stekes på 175°C i ca. 45 minutter i nederste rille
Kilde: Aktivitus 24.10.2006

Pannekaker
Ingredienser (4 posjoner):
  • 4 dl hvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 6 dl lettmelk
  • 4 egg
Fremgangsmåte:
  • ha mel og salt i en bolle
  • spe med melk
  • visp røren glatt
  • visp inn eggene og la røren svelle i 20 minutter
  • stek pannekakene i litt margarin på middels varme
Serveres med syltetøy, rørte bær eller sukker.
Kilde: Aktivitus 24.10.2006

Rullekake
Ingredienser:
  • 3 egg
  • 1,5 dl sukker
  • 2 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
Fremgangsmåte:
  • dekk en langpanne med bakepapir
  • pisk eggedosis av egg og sukker
  • rør i melet blandet med bakepulver for så å smøre det jevnt ut over papiret
  • stekes på 225°C i ca 8 minutter
  • ta ut kaka og strø over litt sukker
  • hvelv den på papir
  • trekk forsiktig av papiret (er det vanskelig, så pensle vann på bakepapiret)
  • smør tynt lag med syltetøy og rull sammen
  • avkjøles i kjøleskap
  • skjæres i skiver og serveres (gjerne med pisket krem)
Kilde: Aktivitus 07.11.2006

Rømmegrøt
Ingredienser:
  • 12 dl seterrømme
  • 450 g (7,5 dl) hvetemel
  • 18 dl H-melk
  • 1 ts salt
Tilbehør:
  • sukker
  • kanel
Fremgangsmåte:
  • kok rømmen under lokk i ca 2 minutter
  • tilsett halvparten av melet og rør til smøret pipler frem
  • skum av smørret og hold det varmt
  • tøm rømmen over til en større kasserolle og unngå å få med skove (brent rømmevelling)
  • tilsett resten av melet og spe med melken
  • rør til grøten er jevn og la den koke i 5 minutter
  • hvis det er behov for å spe på med mer mel etter hvert, bør du koke i 10 minutter etterpå
  • smak den til med salt og server den med smøret, sukker og kanel på

Kommentar: Oppskriften over gir nok til familie med 6 små barn. Oppskrift fra Tine og Mega angir 1,5 ganger så mye rømme. Det gir en veldig god rømmesmak, men kan imidlertid bli litt for sterk for barna.

Saupkake (sjokoladekake med kryddersmak)
Ingredienser:
  • 2-3 dl sukker
  • 4 dl surmelk (kultur)
  • 100 g smeltet margarin
  • 6 dl hvetemel
  • 1 ts natron
  • 3 ss kakao
  • 1 ss kanel
Fremgamgsmåte:
  • bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt
  • røren helles i en liten langpanne eller rund form ca 26 cm
  • stekes i midterste rille ved 190°C i 30-40 minutter
Glasur:
  • 50 g margarin
  • 2 ss kakao
  • 3 ss kaffe
  • 200 g melig
Fremgangsmåte:
  • smelt margarin ved svak varme
  • rør inn kakao og kaffe, så melis
  • stryk det på

Sjokoladekake
Ingredienser:
  • 1 l skummet kulturmelk
  • 4 ts natron
  • 800 g sukker
  • 250 g margarin
  • 800 g glutenfri fin kakemiks
  • 1/2 ts kanel
  • 1 ss kakao
Fremgangsmåte:
  • Smelt margaring og bland alt.
  • Hell i bakepapirkledt langpanne.
  • 180°C i ca. 45 minutter
Fyll:
  • 100 g smeltet margarin
  • 250 g melis
  • 4 ss vaniljesukker
  • 8 ss kaffe
  • kakao

Sjokoladekake uten egg i langpanne
Ingredienser:
  • 200g kakemel Drei Pauly
  • 250 g Semper proteinfritt mel eller Finax brødmiks eller Toro kakemelblanding
  • 300 g sukker
  • 2 ss vaniljesukker
  • 2 ss kakao
  • 1,5 ss bakepulver
  • 180 g margarin
  • 2,5 dl melk (snaut)
Fremgangsmåte:
  • bland alt det tørre i en bolle
  • smelt margarin i vannet og tilsett melken, og rør den lunkne blandingen sammen med de øvrige ingrediensene
  • ha røren i en smurt liten langpanne og stek midt i ovnen på ca 200°C i vel en halvtime
  • la kaken kjølne før den tas ut av formen

Waldorfsalat
Ingredienser:
  • 3 epler
  • 2 ringer ananas
  • 2-3 stilker selleri (kan erstattes med mildere hodekål eller kinakål)
  • 100 g druer
  • 1 dl valnøtter
Dressing:
  • 1,5 dl majones
  • 1,5 dl kremfløte
  • saft av en stor sitron
  • sukker etter smak
Fremgangsmåte: Pisk fløten og bland den med majones, sitronsaft og sukker. Bland alt forsiktig sammen med oppskåret frukt/grønnsaker og grovhakkede valnøtter.
Kilde: Norsk kylling AS


Ingen kommentarer: